Що робить та скільки заробляє QA Engineer?

Але інженери з контролю якості виступають останньою ланкою перед реальним користувачем. Основи роботи з web-серверами, протоколами c# вакансии (HTTP, HTTPS), розуміння основ HTML, CSS, Javascript і структури вебсторінок допомагає в тестуванні вебзастосунків та взаємодії з ними. Розуміння різних методологій і підходів менеджменту, таких як Agile, Scrum, Kanban, Waterfall, допомагає впоратися з тестуванням у різних командних середовищах.

«Для нормального старту і розвитку потрібно знати хоча б одну мову програмування й ООП»

Аналіз проведеного тестування, а також дефектів, що надійшли від кінцевого користувача чи команди підтримки. З огляду на запит на автотестування, це область, яка дає можливість не лише професійно розвиватись, а й претендувати на гідну заробітну плату. Тут з’являється своя рутина — контроль результатів цих автотестів, їх коригування за потреби, налаштування та підтримка середовища виконання тестів.

Що робить та скільки заробляє QA Engineer і чи легко йому «увійти в ІТ»?

Ця спеціалізація акцентує увагу на важливості виявлення та виправлення дефектів до того, як продукт потрапить до кінцевого користувача. В курсі розглядаються етапи та методи тестування, які забезпечують високу якість ПЗ. Ви дізнаєтесь, як правильно інтерпретувати вимоги до продукту, щоб розробити ефективні тестові випадки, а також освоїте розробку стратегій та планів для тестування ПЗ. Деякі вважають, що QA Engineer — це змінена назва професії тестувальника програмного забезпечення. Тестувальників наймають для того, щоб знайти несправності або уразливості в програмі, коли вона вже створена. QA Engineer є учасником початкової команди, який нарівні з дизайнерами, програмістами працює над зовнішнім виглядом і функціональністю продукту.

Клей жаростійкий: склад, призначення та інструкція по застосуванню

Тож хто такий QA Engineer

З кожним наступним етапом вартість виправлення дефекту стає все більшою. Якщо дефекти виявлені на етапі побудови дизайну, то для того, щоб їх виправити, треба не тільки змінити дизайн. Потрібно також переписати вимоги, адже вимоги й дизайн повинні відповідати одне одному. За відгуками знаю, що є непоганий курс на Prometheus про те, як почати в QA («Основи тестування програмного забезпечення» — прим. ред.). Хоча в мене жодного разу  на інтерв’ю не питали про те, які курси я закінчила за спеціальністю чи які сертифікати маю. Увагу звертають все ж на знання, розуміння сфери, на досвід.

Тож хто такий QA Engineer

Початок навчання та графіки

  • Їх може дати технічна освіта, котра дає хороший старт у професії попри те, що не є обов’язковою.
  • QA-engineer або ж тестувальник — це, напевно, найбільш популярна посада в IT, відома навіть тим людям, які зовсім далекі від даної сфери.
  • Тому QA важливо на плануванні простежити, що додають у спринт і чи встигнуть вони все протестувати».
  • Тобто, контроль якості та тестування у цьому стандарті поєднані в одне, але по факту існує саме такий розподіл, що зображений на схемі, наведеній нижче.
  • Крім того, під час роботи QA-engineer потрібно регулярно вказувати на помилки іншим людям.

Але найчастіше межа між ними розмита, тому дедалі частіше використовують терміни формату Strong Junior, Middle+ тощо. Також виділяють Trainee QA Engineer — початківця з мінімальним або відсутнім практичним досвідом. Під час релізу QA-інженери також забезпечують велику підтримку. Іноді вони навіть можуть спілкуватися з кінцевими користувачами, щоб отримати зворотний зв’язок або внести якісь покращення на основі відгуків.

Вертикальне кар’єрне зростання може початися з позиції Trainee і йти шляхом Junior → Middle → Senior. Далі ви можете стати тім-лідом, а потім — головою відділу забезпечення якості (якщо він є у вашій компанії). IT-школа Mate Academy пропонує широкий вибір курсів із різних IT-професій, серед яких і тестувальник ПЗ. Їхній курс QA-engineer складається з 18 модулів та 133 тем і триває три місяці.

З чого складається типовий робочий день QA-Engineer?

Тож хто такий QA Engineer

Trainee — це людина, яка щойно закінчила курси, тому повинна ставити багато запитань досвідченішим колегам і отримувати досвід усіма можливими способами. Багато компаній готові брати на роботу людей без досвіду, а лише з теоретичною базою. Тому що це ідеальний варіант, щоб виростити спеціаліста, який їм потрібен для розробки власного продукту.

Також IT приваблює кандидатів високими зарплатами та комфортними умовами праці (які вже давно вийшли за межі безкоштовної кави та печива). Тож навіть попри те, що зараз індустрія переживає не найкращі часи, увійти в IT залишається привабливим кар’єрним вибором для (десятків) тисяч людей в Україні. Одним із найпопулярніших вхідних квитків у цей світ є професія тестувальника (QA-інженер). У цьому матеріалі розберемося, хто такий тестувальник ПЗ, що він робить та з чого почати свій шлях у цій карʼєрі. Будь-який досвід в інших сферах може стати в пригоді як під час тестування, так і просто під час роботи з людьми. Мені відомо багато випадків, коли завдяки попередньому досвіду людину швидко забирали на проєкт.

А щоб перекваліфікуватися в автоматизатора, потрібно отримати більше hard skills. Мінус автоматизаторів — це складніший напрям для вивчення. Automation QA повинен вміти все те, що і мануальник, а ще знати мову програмування та вміти писати автотести. За даними DOU, середньостатистичному українському QA Engineer 30 років, найчастіше він живе у Києві або Львові. Найбільша частка фахівців — рівня Middle, тобто мають досвід роботи 3-5 років та медіанну зарплату $2000. У цій професії більше чоловіків — 62%, жінок відповідно 38%.

Якби хотілося б, щоб про лікарів чи пілотів говорили, що люди «після курсів» мають більше переваг, ніж вони, які вчили медицину роками. Спочатку здебільшого я вчив, які є процеси в IT та QA зокрема, теорію з тестування. Намагався заглибитися в професію, з’ясувати, який тип мислення для цього потрібен. Зараз насправді опановувати професію простіше, оскільки в інтернеті є більше якісного та структурованого матеріалу для навчання. Якщо ви світчер, раджу зважати на вже наявний досвід. Наприклад, людина має досвід у банківській справі й розуміється на фінансах.

Вивчення технологій штучного інтелекту в контексті QA для автоматизації певних процесів стає ще однією важливою частиною курсу. Після завершення курсу Ви отримаєте глибоке розуміння ролі QA інженера в IT-проєктах. QA інженери великою мірою відповідають за успіх і якість IT-продуктів, і їх експертиза завжди великою мірою цінується на ринку праці, від стартапів до великих корпорацій. Опануй на курсі основні знання та навички, що потрібні для ефективної роботи тестувальника ПЗ, отримуючи практичний досвід та глибоке розуміння кожного аспекту тестування. Навчись аналізувати вимоги, працювати з JIRA, створювати та управляти тестовою документацією, виконувати навантажувальне тестування та ефективно використовувати сучасні інструменти.

Вони також підтримують діяльність розробників, переглядаючи результати та покращуючи їх роботу. При бажанні збільшити свої шанси під час проходження співбесіди, а також для підвищення кваліфікації можна пройти спеціальний курс з даної спеціальності. ➕ Дана професія насамперед розбудовує особистість людини та великий спектр нетехнічних та напівтехнічних навичок, про які я розповім нижче. Навичок, які допомагають у вільному від роботи житті та навіть у випадку зміни професії. На ринку багато охочих, і всі у плюс-мінус схожих умовах.

Сьогодні є багато ресурсів та курсів, інформації з яких достатньо для опанування сфери тестування. На практиці, через відносну «молодість» ІТ-сфери, отримуємо кашу у вигляді суміші різних завдань та обов’язків в одній вакансії. Буває так, що в компанію шукають QA-менеджера, хоча на практиці потрібні автотестери або мануальні тестувальники. Проблеми, пов’язані з кросбраузерністю, можуть впливати як на UI, так і на продуктивність застосунку.

Але треба розуміти, що таке метод смартконтракту, вміти прочитати транзакцію, відправити транзакцію різними способами. Кожен QA в незалежності від грейду повинен вміти писати автотести та налаштовувати автоматичний запуск тестів на CI/CD. А ще баги в контейнерах фіксити на проді поки деви у відпустці.

Найвища медіанна зарплата у QA — в аутстафінгових компаніях ($2300). Різниця в компенсаціях між Manual QA й Automation QA практично непомітна в перший рік роботи, але з’являється вже впродовж другого. Так, після трьох років досвіду різниця в медіанних зарплатах фахівців цих спеціалізацій перевищує $1000. І, напевно, останнє — будь-який інструмент для performance-тестування, серед яких найпростіший і найрозповсюдженіший — Jmeter. Цього набору може вистачити для того, щоб знайти роботу на позиції Junior Manual QA.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top